♥ hunnybunnybaby ♥
Diploma vs Degree. Siapa menang?

Sunday, February 12, 2012 @ 10:36 AM | 4 Comment [s]

" Penyanyi remaja berusia 17 tahun yang menggegarkan YouTube, Najwa Latif kerana klip video lagu
nyanyiannya berjudul Cinta Mukabuku yang ditonton lebih dua juta penonton di Internet berjaya membeli sebuah kereta Perodua Myvi baru-baru ini dan membeli dengan bayaran secara tunai"





WTF?! Umur baru form5 dah mampu beli kereta Myvi, cash pulak tu, xtahan xtahan. Okeyh, terserlah kejelesan aku disitu. Aku form5 handfon 2pon mama dan abah beli, 2pon jenuh aku buat perangai dan pelbagai onar di zaman jahiliah aku dulu *tutup cite. Pape pon, Congrats to Najwa Latif. Jeles tu xdak lah, bangga ada sbb ko pikir harga sebijik *ke sbuah? mana2 jela* kereta myvi tu tak silap aku 50k time aku tanya dekat penjual kereta *niat nk beli tp duit belanja pon mama bg lg, lupakn jela niat 2* Lepas nie adik, jangan lupa keluarga especially your parent. Pape dahulukan diaorg dari orang lain okeyh :)

Okeyh, tutup cerita pasal Si Cinta Muka Buku sebab aku rasa dah menyimpang jauh dari tajuk di atas dan bukak cerita pasal aku . Pasal aku?? urmm cerita ek.. arrrrrrr... Aku rasa macam tak ada kut. Just sekarang aku busy dengan test test and test dan sekarang budak2 degree dah start balik dan start memenuhi setiap pelosok ruang celah yang ada dkt UMT nie. Serabut? Semak? Mungkin sbb kitaorg pon dah nak dekat final. Dan biasa lah bila budak degree cuti, bunyi repair sana, repair sini, pasang itu, pasang ini berkumandang di setiap pelosok blok, tapi bila budak degree dah masuk, senyap dan sunyi. Yela, kitaorg kan anak tiri. Lecturer aku pernah cakap yg hanya perasaan kitaorg je fikir yg kitaorg nie anak tiri tp sebenarnya tak. Tapi kan doctor, kenapa setiap kali pasal diploma je, mesti ada yg tak ambil pusing lgsg. Yup, we are minority at here but we are also UMT students. And we are also pay fees same as degree student. Okeyh! stop! cukup! Aku bukan nak merungut atau pape, tapi bila korang duduk dalam situasi korang, korang akan paham apa yg kitaorg rasa. Dan satu lagi, jangan ikut sedap mulut la ek cakap, korang diploma, kitaorg degree. Okeyh ayat korang sangat berbunyi mintak pelempang dari aku. Cermin balik diri korang okeyh. Tak payah nak bangga sangat lah dgn study degree bagai semua. Budak2 master,phD tak ada pon riak, takbur mcm korang okeyh. Tapi yg paling aku frust satu statement dari sorang pemimpin *yeke?xd rupa pon :p* yg berbunyi 


"tak perlu la nak tunjuk diploma dan degree tu berbeza sangat.. secara lahiriahnya memang degree lebih tinggi taraf akademiknya berbanding diploma.. cuma layanan yg diberikan itu tidak ada bezanya.. jangan bagi alasan normal untuk kita membuat perbandingan.. tidak ada sebab utk bandingkan sbb memang sah2 degree secara akademianya lebih tinggi.. tak perlu nak bangkitkan isu2 berkaitan ni lagi.."


okeyh, apa komen korang berdasarkan statement di atas? aku dah malas nak gaduh semua. Okeyh, we are minority but we are strong enough to fight back. Dan satu lagi statement tapi nie dari orang lain 


"adeh internet pun jadi isukan...dah tu nak buat mcm mane..tgk majoriti ler,kalo nak buat keputusan mesti ikut majoriti kan kan kan?? jadi minoriti mmg mcm tu .. ( :"



Okeyh, cukuplah.. Kepala aku dah start migrain mcm gila. Dah la malam nie test. Haish, sabar jela.

Labels:



Older Post | Newer Post
 kanak-kanak riang


Bie Syuhada


Assalamualaikum. Tak marah kalau mau salin katanya tapi lebih manis kalau minta kebenaran tuannya :)


GPS

Diary About


Mari-mari

Instagram

The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Bie Syuhada

Best View at GOOGLE CHROME!